Wat zijn tips om te starten met sporten?

Wat zijn tips om te starten met sporten en meer bewegen feature image 01

Samenvatting Artikel

Ben je van plan het sporten (weer) op te pakken, maar weet je niet precies hoe je dit het beste doet? In dit artikel geven we je 7 tips, zodat jij goed begint! 

1. Ga niet te hard van start

Probeer niet meteen keihard van start te gaan. Als je rustig begint en een goed tempo opbouwt houd je het over het algemeen veel langer vol. Daarnaast is er ook een grotere kans op blessures als je ineens van 0 naar 100 gaat. 

2. Kies een sport die je leuk vindt

Iets doen wat je leuk vindt is een stuk makkelijker dan ergens met tegenzin aan beginnen. Kies daarom een sport die je leuk vindt of leuk lijkt. Denk daarbij na over of je een team player bent of juist liever een sport alleen doet. Verder is het verstandig om te kijken welk budget je beschikbaar hebt voor onder andere een lidmaatschap en geschikte kleding. 

3. Verwerk het in je routine

Verwerk sporten in je routine, wanneer je een aantal dagen per week standaard gaat sporten zal dit langzaam een gewoonte worden en zul je minder snel afhaken. Houdt er tijd voor vrij zodat het niet iedere keer opnieuw een ‘verplichting’ is waaraan je moet voldoen. Op deze manier houd je er ook minder stress aan over en kan het sporten zelfs stress verlagend werken. 

4. Stel goede en realistische doelen

Als je wilt beginnen met sporten is het verstandig realistische doelen te stellen. Op deze manier heb je meer grip op je sportplan en werk je ergens naartoe. Daarnaast is het behalen van een doel, afhankelijk van het soort doel en de moeilijkheidsgraad, een (kleine) overwinning. Dit resulteert weer in meer motivatie en een energieboost. Het is belangrijk niet te moeilijke doelen te stellen zodat je jouw motivatie niet verlies, maar ook niet te makkelijke doelen waardoor de overwinning te verwaarlozen is. 

5. Zoek een sportpartner

Alleen sporten is een stuk minder gezellig dan samen met iemand anders je sportdoelen halen. Daarnaast kun je elkaar motiveren en helpen als het wat zwaarder wordt en zul je beide gemotiveerder zijn en sneller je doelen halen. Veel mensen die samen sporten maken er een competitie van de beste te zijn, zo kun je in de sportschool bijvoorbeeld elkaar motiveren door steeds zwaarder te trainen dan de ander. 

6. Maak en sportplan

Het maken van een sportplan kan goed helpen bij een goede start. Zo zorgt het voor een doel, en heb je structuur. Je weet waar je aan toe bent en waar je naartoe wilt werken als je goede doelen hebt gesteld. Daarnaast kun je goed in de gaten houden of je niet te snel gaat en voorkomen dat je blessures oploopt. 

7. Denk aan de juiste voeding 

Wanneer je gaat sporten is de juiste voeding nog belangrijker dan normaal. Je eist meer van je lichaam dus het is belangrijk bepaalde voedingsstoffen goed aan te vullen. De belangrijkste voedingsstoffen hangen af van jouw doel, maar over het algemeen is meer water drinken, meer vitamines nemen en het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen (zoals junkfood) het belangrijkst. Daarnaast kun je ervoor kiezen om voedingssupplementen te nemen. Welk supplement voor jou de beste keuze is hangt af van je gestelde doelen.

Met deze 7 tips ga jij goed van start! Luister ten alle tijden naar je lichaam en neem voldoende rust tussen je trainingen door. Door te anticiperen op eventuele tekenen van vermoeidheid en overbelasting voorkom je onnodige blessures en kun je beter presteren. 

Meer artikelen

hernia
Een hernia kan op verschillende plaatsten in het lichaam voorkomen. Lees hier welke adviezen je moet volgen om snel te herstellen.
rug klachten
Rugklachten zijn erg storend en je ervaart er veel last van. Hier lees je alles over rugklachten en ontvang je adviezen.
Regelmatig een blessure, maar niks helpt? Probeer eens shockwave therapie. Wat het precies is en inhoudt, dat lees je in dit artikel.