Wat doen eiwitshakes en waar gebruik je ze voor?

Wat doen eiwitshakes en waarvoor gebruik ze feature image 01

Samenvatting Artikel

Eiwitshakes, ze worden volop gebruikt door sporters, maar waar zijn ze eigenlijk goed voor? In dit artikel leggen we uit wat er precies in een eiwitshake zit en wanneer je ze het beste kunt gebruiken. 

Wat zit er in een eiwitshake?

Eiwitshakes zijn supplementen waarin, je raadt het al, veel eiwitten zitten. Ze bestaan meestal uit poeder waaraan de gebruiker zelf water of melk aan toevoegt. Eiwit wordt ook vaak proteïne genoemd, een eiwitshake en een proteïne shake kun je dus zien als hetzelfde.

Een eiwitshake bevat meestal een combinatie van eiwitbronnen, zoals whey-eiwit, soja-eiwit, melkeiwit en caseïne. Soms zitten er ook andere ingrediënten zoals suikers, vetten, vitaminen, mineralen en smaakstoffen in. Het precieze recept varieert per merk en type shake. Zo maakt het ook nog uit welke smaak je bestelt. 

Het eiwitgehalte varieert heel erg en is afhankelijk van het merk en type eiwitshake. Gemiddeld bevatten eiwitshakes tussen de 15 en 30 gram eiwit per portie. Sommige producten bevatten meer of minder eiwit, dus het is belangrijk om het etiket te lezen en te controleren hoeveel eiwit er precies in een portie zit. 

Waar is een eiwitshake goed voor? 

Eiwit is een belangrijke bouwstof in je lichaam en heeft een belangrijke rol in vele lichaamsfuncties, waaronder de opbouw en het herstel van spieren, het behoud van een gezonde huid, haar en nagels, en het reguleren van diverse lichaamsprocessen. Eiwitten komen voor in veel voedingsmiddelen waaronder: vlees, vis, eieren, zuivelproducten, peulvruchten, noten en sommige granen. 

Een eiwitshake kan gebruikt worden voor de volgende doelen:

  • Spiergroei en herstel: eiwit helpt bij de opbouw en het herstel van spieren na (zware) fysieke activiteit
  • Gewichtsbeheersing (afvallen): een eiwitshake kan helpen bij het verminderen van hongergevoel en het verhogen van verzadiging, wat weer kan bijdragen aan het afvallen
  • Maaltijdvervanging: een eiwitshake kan gebruikt worden als snelle en handige maaltijdvervanging, let wel op dat je dit niet te vaak doet
  • Aanvulling van eiwitbehoefte: een eiwitshake kan gebruikt worden om je dagelijkse eiwitbehoefte te verhogen

Wanneer moet je een eiwitshake gebruiken?

Een eiwitshake kan gebruikt worden:

  • Binnen 30 minuten na fysieke activiteit kan een eiwitshake helpen bij het herstel en de groei van je spieren 
  • Als je onderweg bent en geen tijd hebt voor een volwaardige maaltijd, kan een eiwitshake een snelle en handige maaltijdvervanging zijn
  • Als je moeite hebt je dagelijkse inname van eiwitten op te hogen kan je een eiwitshake dagelijks nemen 

Je lichaam kan maar maximaal 30 gram eiwit in een keer verwerken. Het is daarom onverstandig een grotere hoeveelheid in te nemen dan staat aanbevolen op de verpakking. 

Het is belangrijk om de etiketten te lezen en de inhoud van de shake te begrijpen voordat je besluit een eiwitshake te kopen en te gebruiken. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat eiwitshakes niet de enige bron van eiwitten moeten zijn en dat een evenwichtige voeding belangrijk is.

Wanneer je eiwitshakes op de juiste manier gebruikt zal het zeker een positief resultaat hebben op het herstel en de opbouw van je spieren. Verder kan het ook zorgen voor een beter resultaat bij het afvallen. 

Meer artikelen

hernia
Een hernia kan op verschillende plaatsten in het lichaam voorkomen. Lees hier welke adviezen je moet volgen om snel te herstellen.
rug klachten
Rugklachten zijn erg storend en je ervaart er veel last van. Hier lees je alles over rugklachten en ontvang je adviezen.
Regelmatig een blessure, maar niks helpt? Probeer eens shockwave therapie. Wat het precies is en inhoudt, dat lees je in dit artikel.