Heb je pijn in de onderarm bij het tillen van zware voorwerpen of bewegingen waarbij je moet knijpen, zoals het geven van een hand? Dit is mogelijk een tennisarm of een tenniselleboog. In dit artikel lees je wat dit is, welke oorzaken hiervoor zijn, veel voorkomende klachten en meer.
Wat is een tennisarm of -elleboog?
Een tenniselleboog (ook wel tennisarm) is een overbelasting van pezen en/of spieren van de onderarm (de zogenaamde ‘polsstrekkers’). De aanhechtingen van de pezen van deze spieren zitten aan de boven-buitenkant van de elleboog. Soms zit de overbelasting aan de binnen-onderzijde van de elleboog. Dat heet een golferselleboog. De pijn is erg vervelend, maar niet schadelijk. De meeste tennisellebogen genezen vanzelf binnen 6 maanden.
Wat zijn de oorzaken?
De belangrijkste oorzaak is overbelasting van de onderarmspieren die de hand strekken (tenniselleboog) of de hand buigen (golferselleboog). Gek genoeg wordt slecht 5% van alle tennisellebogen veroorzaakt door tennis. Het is wel zo dat circa 50% van alle tennissers eens in hun tenniscarrière te maken krijgen met een tenniselleboog. Oorzaken voor het krijgen van een tenniselleboog zijn gebruikelijke en ongebruikelijke activiteiten. Zo komt het voor bij mensen die hun normale activiteiten (blijven) doen, maar waarbij hun lichaam er minder goed tegen bestand is. De belasting en de belastbaarheid van deze mensen is uit balans.
Welke symptomen zijn er?
Een veelgehoorde klacht is een pijnlijke plek op en rond het bot aan de buitenzijde van de elleboog. Het is mogelijk dat de pijn uitstraalt in de onderarmspieren en toe neemt bij bovenhands tillen van (zware) voorwerpen, knijpen (zoals bij iemand een hand geven) en bij strekken van de pols terwijl de elleboog recht is. Het vasthouden van voorwerpen zoals een mes, vork, kopje of een pen kan moeilijk zijn. Verder is het soms lastig en pijnlijk om je arm volledig te strekken en zijn er klachten tijdens het gebruik van een computermuis.
Bij wie komt het voor?
Twee procent van de bevolking heeft wel eens last (gehad) van een tenniselleboog. In de leeftijdsgroep tussen de 40 en 50 jaar is dit 10%. Meestal ontstaat een tenniselleboog aan de ‘dominante arm’ (de arm waarmee je schrijft). Een tennisarm is meestal niet sport-gerelateerd.
Wat zijn de risicofactoren
Overmatig gebruik van de onderarmspieren door herhaalde bewegingen, vormen de oorzaak van de klachten. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je schildert, kleding uitwringt, een schroevendraaier gebruikt of een computermuis veelvuldig gebruikt.
Wat kun je zelf doen?
Het is belangrijk te weten dat een tenniselleboog in de meeste gevallen vanzelf over gaat. Een goede doorbloeding van de pees en lichte belasting door het te blijven bewegen bevorderd het herstel. Probeer bewegingen die de pijn veroorzaken zoveel mogelijk te vermijden. Er is geen bewijs dat doorgaan met sporten schadelijk is. Je kunt ter verlichting van de pijn eventueel met een brace/elleboogband sporten, maar het herstel van de elleboogklachten gaat niet sneller door de tenniselleboogband. Verdere mogelijkheden zijn: Oefen met lichte rekkingen van de pols, waarbij de vingers naar de binnenzijde van de onderarm worden gebracht en de arm langzaam gestrekt wordt. Beweeg, zonder belasting, binnen het bewegingsgebied waar de minste klachten optreden.
Het is belangrijk om te herkennen of je een tennisarm of tenniselleboog hebt.Dit herken je aan de symptomen zoals pijn die uitstraalt in de onderarmspieren en toe neemt bij bovenhands tillen van (zware) voorwerpen, knijpen en het vasthouden van voorwerpen. als jij het gevoel hebt dat je een tennisarm hebt is het goed om de arm niet teveel te belasten en te zorgen voor een goede doorbloeding. Op deze manier versnel je jouw herstelproces en ben je sneller van de klachten af.