Heb je last van een blessure en merk je dat het zelfs met oefentherapie blijft aanhouden? Dan is er een andere mogelijkheid die je helpt om hier vanaf te komen, de methode die je hierbij helpt is shockwave therapie. In dit artikel word je geïnformeerd over de werking hiervan, dus lees vooral verder.
Hoe werkt het?
Oefentherapie blijft de gouden standaard voor de behandeling voor tendinopathie (peesklachten), echter reageert niet iedereen daar even goed op. Voor de mensen die ondanks een goed oefenprogramma klachten blijven houden is shockwave therapie of EPTE een goede optie. Shockwave therapie is een behandeling waarbij de fysiotherapeut middels mechanische trillingen een herstelproces in het lichaam versterkt. Vooral voor de behandeling van chronische peesaandoeningen is shockwave therapie gebleken effectief te zijn. Verschillende studies hebben aangetoond dat wanneer weefsel met een voldoende hoeveelheid schokgolven wordt behandeld en door een cavitatie opbouw en mechanotransductie er uiteindelijk een biologische verandering optreedt welke het herstelproces een “KickStart” geeft. In contrast met urologie waar de nierstenen worden vergruisd, worden bij musculoskeletale klachten de shockwave therapie gebruikt om interstitiële en extracellulaire biologische reacties op te wekken die het herstelproces ondersteunen.
Shockwave therapie voor hielspoor
Een recent meta-analyse van verschillende RCT’s concludeert dat de pijnscore met gemiddeld 60% doet afnemen bij mensen met hielspoor klachten.
Shockwave therapie voor achillespeesklachten
Bij chronische achillespeesklachten is gebleken dat een combinatie met oefentherapie een grotere afname (17%) van pijn bewerkstelligd dan alleen oefentherapie.
Shockwave therapie voor Proxi hamstrings tendinopathie
Cacchio deed onderzoek naar de effectiviteit bij proximale hamstrings tendinopathie bij atleten. Ze concludeerden dat ESWT een veilige en effectieve therapie is voor de behandeling van chronische proximale hamstring tendinopathie.
Shockwave therapie voor tenniselleboog
Bij langdurige klachten (>6mnd) aan de elleboog waarbij de pees is betrokken wordt geadviseerd om shockwave therapie toe te passen aan de behandeling van tenniselleboog.
Extracorporeal Shockwave Therapie (ESWT) kan worden geclassificeerd aan de hand van de “energy flux density” (EFD). Dit is de hoeveelheid energie (mJ) per mm2.
- Laag : < 0.08 mJ/mm2
- Middel : 0.09 – 0.28 mJ/mm2
- Hoog : >0.6 mJ/mm2
Afhankelijk van de EFD kunnen er een drietal effecten worden opgewekt
- Mechanisch (kalk afbraak)
- Moleculair (weefsel regeneratie)
- Analgetisch (pijndemping)
Apparatuur Shockwave therapie
Er is een belangrijk onderscheid tussen ballistische radiale- en elektromagnetisch opgewekte radiale shockwaves. De ballistische R-SWT is de enige wetenschappelijk geaccepteerde vorm van R-SWT. Alle goede resultaten het afgelopen decennium zijn met deze technologie gerealiseerd. Ballistische schokgolven worden opgewekt middels een ‘pistool’ waarin een bewegend projectiel tegen een applicator (het eindstuk) tikt. Om het projectiel in beweging te krijgen is een luchtcompressor nodig. Deze compressor is bij de kleine draagbare apparaten in het toestel ingebouwd.
Overige Shockwave indicaties:
- Patellaire tendinopathie
- Trochantair pijnsyndroom (insertie Gluteus minimus en medius)
- Schouder calcificaties
- Schouder tendinopathie
- MTSS (shin splints)
- Trigger Finger
- Carpal Tunnel Syndroom
In dit artikel is er besproken wat shockwave-therapie is en hoe het helpt bij het behandelen van verschillende soorten pijn en aandoeningen. Of je nu last hebt van chronische pijn, ontstekingen of zelfs bepaalde orthopedische aandoeningen, shockwave-therapie is een effectieve en veilige behandelingsoptie.
Het is echter belangrijk om te onthouden dat shockwave-therapie niet voor iedereen geschikt is. Als je bijvoorbeeld zwanger bent, een bloedingsstoornis hebt of bepaalde medicijnen gebruikt, is shockwave-therapie mogelijk niet geschikt voor jou. Het is altijd belangrijk om eerst met een arts te overleggen voordat je besluit om shockwave-therapie te ondergaan.
Als je geïnteresseerd bent in het ondergaan van shockwave-therapie, zoek dan een gekwalificeerde en ervaren professional die gespecialiseerd is in deze behandeling. Zo weet je zeker dat je in goede handen bent en dat de behandeling veilig en effectief zal zijn.
Met de juiste voorbereiding, begeleiding en nazorg is shockwave-therapie een krachtige oplossing zijn voor pijn en aandoeningen die je dagelijks leven beïnvloeden. Raadpleeg altijd een arts voordat je een nieuwe behandeling start en volg hun advies op voor een succesvolle behandeling en een snel herstel.