Last van mentale klachten? Dan kan runningtherapie wel wat voor jou zijn. Runningtherapie zorgt voor een goede fysieke en mentale gezondheid. In dit artikel krijg je meer informatie over wat runningtherapie inhoud en hoe het jou helpt.
Wat is runningtherapie?
Bij runningtherapie wordt rustig hardlopen ingezet als medicijn tegen de depressie of stress. Het is algemeen bekend dat hardlopen positief werkt als je even in een dip zit of als je niet lekker in je vel zit. Het lopen wordt begeleid door een therapeut en je leert de basisprincipes van het lopen, zoals techniek, ademhaling, motivatie, voeding en herstel. Hardlopen helpt tegen stress omdat je hersenen stressverlagende stoffen aanmaken tijdens het sporten. Uit onderzoek blijkt dat sporten effectief is bij behandeling van depressie. Bij hardlopen maakt je brein als het ware zelf lichaamseigen stoffen (endorfines genaamd) waardoor de stemming verbetert en de stresstolerantie toeneemt. Deze endorfines kunnen je een fijn en ontspannen gevoel geven. De voordelen van runningtherapie zijn:
- Positief effect op lichaam en geest
- Een verbeterde algemene conditie
- Het geeft meer energie
- Het geeft een ontspannen gevoel
- Een betere nachtrust
- Meer zelfvertrouwen
- Je leert je lichaam goed kennen
Welke technieken worden er gebruikt bij runningtherapie?
- Visualisatie: Visualisatie helpt bij het concentreren op de doelen en het voorkomen jij je zorgen maakt over zaken die niet relevant zijn. Je moet ook naar binnen kijken om te leren hoe jij je emotioneel voelt en wat de beste manier is om ermee om te gaan.
- Ademhalingsoefeningen: Ademhalingsoefeningen helpen jou om je te concentreren en de spanning te verminderen. Deze techniek leert je hoe jij je ontspant en rustig blijft tijdens het lopen.
- Loop- en reflectietechnieken: Loop- en reflectietechnieken helpen je om het tempo en de afstand te beheren. Je gebruikt deze technieken om de fysieke en mentale uitdagingen die het lopen met zich meebrengt aan te gaan.
- Gedragstherapie: Gedragstherapie helpt je om een positieve manier van denken te ontwikkelen. Je leert hoe je jezelf kan begeleiden in het lopen door het gebruik van affirmaties en andere technieken.
- Cognitieve gedragstherapie: Cognitieve gedragstherapie helpt je om negatieve gedachten te identificeren en te vervangen door realistische en constructieve gedachten. Deze techniek helpt je om jezelf te versterken en om problemen op te lossen.
- Acceptatie en commitment therapie: Acceptatie en commitment therapie helpt je om te leren omgaan met emoties en om een positieve manier van denken te ontwikkelen. Je leert hoe je de looproute kan gebruiken om te ontspannen en om het beste uit zijn of haar lopen te halen.
- Mindfulness technieken: Mindfulness technieken helpen je om zich te concentreren op wat er gebeurt in het hier en nu. Deze techniek helpt je om bewust te worden van de omgeving en van de acties die hij of zij uitvoert.
Voor wie is runningtherapie geschikt?
Runningtherapie wordt veel ingezet tegen depressie. Daarnaast wordt deze therapie veelal ingezet bij andere problematiek zoals burn-out, overspanning en angst. Runningtherapie is in principe voor iedereen geschikt omdat het rustig en langzaam wordt opgebouwd. In een individuele intake wordt gekeken naar eerdere sport ervaring, fysieke conditie en blessuregevoeligheid. Zo wordt het hardloopniveau bepaald. Iedereen loopt dus op zijn eigen tempo onder begeleiding van de sport fysiotherapeut. Op deze manier leer je op een ontspannen en verantwoorde manier sporten. Het maakt dus niet uit of je al erg sportief bent of juist nog niet. Het langzaam opbouwen naar een actievere leefstijl zorgt dat je fitter wordt en beter in je vel gaat zitten. Maak lekker je hoofd weer leeg en doe nieuwe energie op middels runningtherapie. Als je verzekerd bent voor fysiotherapie kost het je helemaal niets want dit wordt in rekening gebracht bij de zorgverzekeraar.
Wanneer jij niet goed in je vel zit en last ervaart van angststoornissen, fobieën, eetstoornissen en psychische aandoeningen speelt runningtherapie een grote rol voor jou. het helpt bij het produceren van positieve emoties onder begeleiding en is niet alleen goed voor je mentale gezondheid maar ook je fysieke gezondheid.