Polsblessure

Polsblessure feature image 01

Samenvatting Artikel

Pijn aan je pols is het gevolg van een verkeerde beweging of vallen, waarschijnlijk heb je in dit geval een polsblessure opgelopen. Er zijn nog meer kenmerken waaraan je een polsblessure herkent. In dit artikel lees je alles over de kenmerken van een polsblessure, wanneer het eerder voorkomt en welke stappen jij kan nemen om de klachten te beperken.

Wat is een polsblessure?

Een polsblessure is letsel aan de pols. Meestal gaat het om een letsel na een trauma, zoals een val op de uitgestrekte hand. Hierdoor worden de banden en het kapsel rond de pols opgerekt en soms gescheurd. Ook het kraakbeen of de banden in de pols kunnen beschadigd raken. Er ontstaat een zwelling en mogelijk een blauwe verkleuring. Dit veroorzaakt drukpijn in en rond de pols en je kunt je polsgewricht minder goed bewegen. Ook overbelasting kan polsklachten geven. Er is dan sprake van een chronische irritatie van weke delen zoals spieren, pezen en banden. Deze overbelasting wordt veroorzaakt door moeilijke, herhalende of (te) zware activiteiten, werk of sportoefeningen. Bewegen van het polsgewricht is dan beperkt en pijnlijk.

Na een trauma kun je letsel aan de pols herkennen aan:

 • (Druk) pijn en warmte rond het polsgewricht
 • Belemmering bij het bewegen van de pols
 • Zwelling van het polsgewricht
 • Verkleuring van het polsgewricht

Overbelasting van de pols herken je aan:

 • Pijn in de pols die optreedt aan het begin, tijdens of na de inspanning
 • Pijn bij het buigen en strekken
 • Pijn na langdurig bewegen
 • Pijn bij het bewegen tegen weerstand of tillen van zware voorwerpen
 • Zwelling en soms warmte en roodheid

Hoe vaak komt het voor?

Twee op de drie polsblessures ontstaan door een val. Jaarlijks lopen in Nederland gemiddeld 100.000 mensen blessures aan de pols op. Vier op de vijf blessures ontstaan acuut. Jonge sporters is een kwetsbare groep, maar ook ouderen kunnen kwetsuren oplopen als gevolg van een val.

Wat zijn de risicofactoren?

Een belangrijke factor voor het ontstaan van acute polsblessures is vallen. Risico binnen de sport loop je vooral bij (veld)voetbal, rugby, hockey, boksen, bewegingsonderwijs, turnen, skiën, snowboarden en schaatsen. Herhaaldelijke (over)belasting van de pols bijvoorbeeld bij risicovolle werkzaamheden en ongebruikelijk zware activiteiten (zoals verhuizen, klussen ed), veroorzaakt polsklachten die geleidelijk ontstaan.

Wat kun je zelf doen?

Bij een letsel/aandoening van de pols na een trauma past u het beste direct de ICE-regel toe: ICE = Koel het gewricht 15 tot 20 minuten met water, ijs of een cold-pack. Om bevriezingsverschijnselen te voorkomen leg je een doek tussen de huid en het ijs of de cold-pack. Herhaal dit, de eerste twee dagen, vier tot vijf keer per dag.

 • I = Immobiliseren: Houd de pols stil. Draag een pols brace of tape tijdens sport en zo nodig in het dagelijks leven. Hiermee krijgen pezen en banden de gelegenheid om te herstellen.
 • C = Compressie: Leg een drukverband aan.
 • E = Elevatie: Leg de pols regelmatig op een verhoging, liefst boven harthoogte

Als de klachten binnen enkele dagen niet verminderen is het zinvol om de fysiotherapeut of de (huisarts ernaar te laten kijken.

Maatregelen om de kans op een blessure aan de pols te voorkomen zijn:

 • Zorg voor voldoende afwisselende bewegingen
 • Neem bij zware, repeterende activiteiten voldoende rust tussendoor
 • Voorkom te hoge werkdruk, stress en vermoeidheid
 • Zorg voor een goede warming-up voor en een cooling-down tijdens trainingen
 • Zorg voor een rustige opbouw van trainingen zodat het lichaam kan wennen aan de extra belasting
 • Vermijd push ups met de platte hand op de grond. Dit kan polsklachten verergeren. Voor push ups uit met een rechte pols terwijl je steunt op je vuisten of gebruik een handsteun
 • Bij risicovolle sporten zoals squash kun jij je pols intapen, zodat de gewrichtsbanden extra steun krijgen
 • Gebruik beschermingsmateriaal bij risicovolle sporten zoals in-line skaten en zorg voor kwalitatief goed materiaal, bijvoorbeeld tennis- en squash rackets met de juiste greep.

Je weet nu wat een polsblessure is en hoe je letsel na trauma en letsel na overbelasting herkent. Natuurlijk is het nog steeds het beste om contact op te nemen met de huisarts om zeker te zijn dat het een polsblessure is en niets ergers. Het is belangrijk dat je bij pijn in de pols zelf al actie onderneemt dus probeer de pols alvast te koelen een drukverband te zetten voor ondersteuning en hou deze hoog. Het nemen van deze stappen voorkomt erger letsel en versnelt jou heel proces.

Meer artikelen

hernia
Een hernia kan op verschillende plaatsten in het lichaam voorkomen. Lees hier welke adviezen je moet volgen om snel te herstellen.
rug klachten
Rugklachten zijn erg storend en je ervaart er veel last van. Hier lees je alles over rugklachten en ontvang je adviezen.
Regelmatig een blessure, maar niks helpt? Probeer eens shockwave therapie. Wat het precies is en inhoudt, dat lees je in dit artikel.