Patellofemorale pijnklachten

Patellofemorale pijnklachten feature image 01

Samenvatting Artikel

Heb je last van pijn in beide knieen en bij het bovenbeen? Dan heb je mogelijk last hebt van Patellofemorale pijnsyndroom een oorzaak hiervoor is dat de knieschijf niet goed spoort. In dit artikel lees je meer over wat dit inhoudt, welke klachten dit oplevert, welke oorzaken er zijn en hoe de behandeling hiervoor werkt. 

Wat is patellofemorale

Pijn rondom de knieschijf door verkeerde sporing. Het patellofemoraal pijnsyndroom is een aandoening met als voornaamste klacht pijn in een knie of vaak ook beide knieën, die men vooral bij adolescenten en jongvolwassenen aantreft; iets vaker bij vrouwen dan bij mannen. De term ‘patellofemoraal’ is afgeleid van de Latijnse woorden patella en femur, die respectievelijk ‘knieschijf’ en ‘dijbeen’ betekenen.

Het betekent dat de knieschijf niet goed ‘spoort’ in de groeven van het bovenbeen waardoor de klachten ontstaan.

Klachten

Kenmerkend voor het patellofemoraal pijnsyndroom:

  • Diffuse pijn in en rondom of achter de knieschijf.
  • Toename van pijn bij traplopen, hardlopen, fietsen of langdurig zitten.
  • Instabiel gevoel van de knie, door de knie zakken.
  • Gevoel dat de knie op slot zit of haperend gevoel tijdens strekken en buigen van de knie. 
  • Kraken van de knie

Oorzaak

Er zijn verschillende oorzaken voor het patellofemoraal pijnsyndroom:

  • Er bestaat in de orthopedie geen eenduidigheid over wanneer men spreekt van een patellofemoraal pijnsyndroom en wanneer van een retropatellaire chondropathie.
  • Soms is er wel een beschadiging van het kraakbeen aan de achterzijde van de knieschijf (retropatellaire chondropathie).
  • Soms is er sprake van pijn en kraken.
  • Soms spoort de knieschijf niet (blijft tijdens buigen en strekken van de knie niet in het juiste traject).
  • Soms zijn de strekspieren of -pezen te kort.
  • Overpronatie van de voet.
  • Oversupinatie van de voet.

Diagnose


Patellofemorale diagnose bestaat uit een lichamelijk onderzoek, waarbij artsen kijken naar de positie van de knie en de patella. Ook worden de spieren rond de knie onderzocht. Verder maken artsen gebruik van verschillende röntgen- en MRI-beelden om de aandoening te diagnosticeren. Ook worden er vaak testen gedaan, zoals de Noble compressietest en de patella-tendinose test, om te kijken of er sprake is van patellofemorale pijnsyndroom.

Behandeling

De meest toegepaste behandeling is versterking van de quadriceps, de grote dijspier die aan de voorkant van het bovenbeen zit. We richten ons met name op het trainen van de vastus medialis omdat dit een gunstig effect heeft op de sporing van de knieschijf. Deze specifiek gerichte krachttraining kan plaatsvinden onder begeleiding van een sportfysiotherapeut. Soms wordt gekozen voor een combinatie van behandeling, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van veel pijn, waardoor pijnstilling zinvol is of in combinatie met een tape behandeling om de knieschijf te ondersteunen.

Het patellofemoraal pijnsyndroom heeft grote gevolgen voor het dagelijkse leven je ervaart al last  bij  traplopen, hardlopen, fietsen of langdurig zitten. Daarnaast brengt dit meerdere klachten met zich mee zoals diffuse pijn in en rondom of achter de knieschijf. Dit heeft verschillende oorzaken.  Wat belangrijk is dat je het laat behandelen bij deze klachten zodat je weer beter kan functioneren. 

Meer artikelen

hernia
Een hernia kan op verschillende plaatsten in het lichaam voorkomen. Lees hier welke adviezen je moet volgen om snel te herstellen.
rug klachten
Rugklachten zijn erg storend en je ervaart er veel last van. Hier lees je alles over rugklachten en ontvang je adviezen.