Nekklachten

Nekklachten feature image 01

Samenvatting Artikel

Pijn in de nek en andere klachten zijn erg vervelend. Dit neemt de mobiliteit in de nek weg en kan draaien of opzij kijken veel moeilijker maken. In de meeste gevallen is het gelukkig niets ernstig en gaan de klachten vanzelf weg. In dit artikel wordt je geïnformeerd over de risico’s en wat het beste is om te doen voor een snel herstel.

Wat is nekpijn?

De nek vormt de verbinding tussen het bovenlichaam en het hoofd. De nekwervels, spieren en andere verbindingen zorgen voor een stevige fixatie, maar laten tegelijkertijd ook mogelijkheden voor beweging over. Al deze structuren geven aanleiding tot nekpijn. Vaak voelt nekpijn aan als een zeurende pijn aan één of beide kanten van de nek of boven op de schouders. Soms kun je jouw hoofd minder goed draaien. De nekspieren voelen vaak gespannen en stijf aan.

Klachten en symptomen bij nekpijn:

  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Oorsuizen
  • Concentratiestoornissen
  • Uitstralende pijn naar de armen
  • Tintelingen in de hand of vingers

Wat zijn risicofactoren?

Nekklachten ontstaan vaak geleidelijk. Verschillende werkgerelateerde eigenschappen staan bekend als risicofactor voor het ontstaan van nekpijn, zoals hoge werkdruk, langdurig in dezelfde houding werken of vanuit een ongemakkelijke of verkeerde werkhouding. Ook langdurig autorijden, hoge of juist lage armsnelheid tijdens het werk en werken in een tochtige omgeving kunnen ervoor zorgen dat de gewrichten niet meer goed bewegen en spieren verkrampen, waardoor de pijn ontstaat.

Wat is een whiplash?

Nekklachten ontstaan in sommige gevallen plotseling, bijvoorbeeld na een aanrijding. Dit kan een whiplash tot gevolg hebben. Whiplash betekent letterlijk ‘zweepslag’. Je hoofd beweegt onverwacht naar achteren en naar voren waardoor de banden en spieren in je nek uitrekken. Een whiplash kan langdurige klachten met zich meebrengen maar meestal verloopt het herstel voorspoedig.

Wat kan je zelf doen?

Meestal gaat nekpijn vanzelf over wanneer je gedoseerd actief blijft. Wanneer je risicofactoren zoveel mogelijk vermijdt en gevarieerd en voldoende beweegt, is de kans op snel herstel het grootst. Eventueel kun je pijnstillers nemen. Bedrust is meestal niet nodig.

Wat je verder het best kan doen bij nekpijn:

  • Rust houden. Probeer rust te houden en zo min mogelijk bewegingen te maken die de pijn erger maken. 
  • Koude en warmte. Gebruik een koud kompres of een warm kompres om de pijn te verzachten. 
  • Pijnstillers. Probeer over-the-counter pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol. 
  • Fysiotherapie. Probeer fysiotherapie om de spieren te versterken die de nek ondersteunen. 
  • Massage. Probeer een massage om de spieren te ontspannen. 
  • Rustige activiteiten. Probeer rustige activiteiten zoals yoga of meditatie om de pijn te verminderen. 
  • Rustige slaaphouding. Probeer een rustige slaaphouding om de pijn te verminderen. 
  • Neem contact op met een arts. Als de pijn aanhoudt, neem dan contact op met een arts om een diagnose te stellen en de juiste behandeling te krijgen.

Een stijve en gespannen nek of andere symptomen van nekklachten zijn erg vervelend. deze klachten zijn vaak het gevolg van een hoge werkdruk, langdurig in dezelfde houding werken of vanuit een ongemakkelijke of verkeerde werkhouding werken. Deze klachten gaan vaak vanzelf over maar worden als erg  vervelend en storend ervaren. Het is daarom belangrijk om snel herstel te bevorderen zodat jij hier geen last meer van ervaart. Rust houden, het masseren van de nek zijn mogelijkheden die helpen bij het sneller herstellen van je nek, zodat jij weer lekker in je vel zit en aan de slag kan.

Meer artikelen

hernia
Een hernia kan op verschillende plaatsten in het lichaam voorkomen. Lees hier welke adviezen je moet volgen om snel te herstellen.
rug klachten
Rugklachten zijn erg storend en je ervaart er veel last van. Hier lees je alles over rugklachten en ontvang je adviezen.