Kinesio Taping

Kinesiology Taping feature image 01

Samenvatting Artikel

Kinesio Taping is een veelzijdige therapie die wordt gebruikt voor een breed scala aan aandoeningen. Het is een veilig en effectief alternatief voor andere vormen van behandeling, zoals medicatie, injecties en chirurgie. Kinesio Taping kan worden gebruikt om pijn te verlichten, de spierfunctie te verbeteren en het herstel van gewrichten, pezen en ligamenten te bevorderen. Het wordt ook gebruikt als onderdeel van een meeromvattende fysiotherapie of andere behandelingen. In dit artikel zul je verder geïnformeerd worden over wat het is, wanneer het wordt gebruikt en welke voordelen je hierdoor ervaart.

Waar komt het vandaan?

Kinesio Taping komt van oorsprong uit Japan, het is een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke herstelprocessen van het lichaam. Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van speciale tape. De tape activeert het zenuwstelsel en algemeen circulatiesysteem, waardoor de betreffende spieren en pezen weer snel herstellen.

Kinesio Tape is 25 jaar geleden ontwikkeld door Dr. Kenso Kase.

Wat is Kinesio Taping?

Het verschil tussen de gewone sporttape en de Kinesio Tape ligt in het feit dat de Kinesio Tape rekbaar is tot 130-140 % van de oorspronkelijke lengte. Bij gewone tape is de functie gericht op het beperken van de pijnlijke bewegingen, dit leidt tot drukverhoging. De Kinesio Tape is juist gericht op drukvermindering van het aangedane gebied en stimulering van een correcte beweging doordat de tape de huid een stukje optilt. Daarnaast helpt Kinesiotape ook om bewegingen af te remmen.

Wat zijn de functies van Kinesio Taping?

Kinesio Tape wordt gebruikt om verschillende doeleinden te bereiken, waaronder:

  • Verlichting van pijn: Kinesio Tape wordt gebruikt om pijn te verlichten door druk uit te oefenen op bepaalde spieren en gewrichten. 
  • Mobiliteit verbeteren: Kinesio Tape wordt gebruikt om de mobiliteit te verbeteren door het bevorderen van een goede balans en beweging.
  • Verminderen van zwelling: Kinesio Tape kan worden gebruikt om zwelling te verminderen door de bloedcirculatie te verbeteren. 
  • Verbeteren van de spierfunctie: Kinesio Tape wordt gebruikt om de spierfunctie te verbeteren door de spieren te ontspannen en te voorkomen dat ze te strak worden. 
  • Verbeteren van de uithoudingsvermogen: Kinesio Tape wordt gebruikt om het uithoudingsvermogen te verbeteren door de bloedcirculatie te bevorderen. 
  • Versterken van de spieren: Kinesio Tape wordt gebruikt om spieren te versterken door te helpen bij het opbouwen van spierkracht.
  • Verminderen van blessures: Kinesio Tape wordt gebruikt om blessures te voorkomen en te verminderen door het bevorderen van een betere balans en beweging.

Voordeel van deze methode, de tape blijft dagen zitten. Dit heeft als voordeel dat er een 24 uurs herstel plaatsvindt in tegenstelling tot een reguliere behandeling. Vaak wordt er zelfs doorgetraind. Verder heeft de tape ongeveer de dikte en gewicht van de huid, is hypoallergeen, ademend en bezit geen contra-indicaties voor het gebruik. Het verschil tussen de conventionele sporttape en de Kinesio of Medical tape is dat de conventionele sporttape erg stug is en juist een immobiliserend effect heeft. Kineso of Medical tape is elastisch, waardoor gewrichten wel functioneel belast kunnen worden. Daarnaast is de lijm ook minder agressief en kan er mee gedoucht worden.

Wanneer toepassen?

De tapemethode is heel effectief bij overbelasting zoals bijvoorbeeld achillespeesklachten, schouderklachten, rugklachten, een tennisarm enz. Ook verstuikingen en kneuzingen genezen sneller met Kinesio Tape.

Kinesio Tape wordt voornamelijk gebruikt voor de behandeling van medische aandoeningen zoals artritis, tendinitis, spier- en pees verwondingen, sportletsels, schouderinstabiliteit, knie-instabiliteit en whiplash. Het wordt ook gebruikt voor het verlichten van pijn, het verbeteren van de bloedcirculatie, het verbeteren van de beweging en het verbeteren van de spierkracht en het uithoudingsvermogen. Het speelt ook een ondersteunende rol bij het herstel en het voorkomen van verwondingen. Kinesio Tape wordt ook gebruikt voor het verlichten van zwelling en het bevorderen van een goede voedselopname.

Kinesio Taping is een veelzijdige therapie die wordt gebruikt voor een breed scala aan aandoeningen. Het is een veilig en effectief alternatief voor andere vormen van behandeling, zoals medicatie, injecties en chirurgie. Kinesio taping kan worden gebruikt om pijn te verlichten, de spierfunctie te verbeteren en het herstel van gewrichten, pezen en ligamenten te bevorderen. Het wordt ook gebruikt als onderdeel van een meeromvattende fysiotherapie of andere behandelingen. Kinesio taping kan een grote hulp zijn bij het verlichten van pijn en het verbeteren van het herstel van blessures.

Meer artikelen

hernia
Een hernia kan op verschillende plaatsten in het lichaam voorkomen. Lees hier welke adviezen je moet volgen om snel te herstellen.
rug klachten
Rugklachten zijn erg storend en je ervaart er veel last van. Hier lees je alles over rugklachten en ontvang je adviezen.
Regelmatig een blessure, maar niks helpt? Probeer eens shockwave therapie. Wat het precies is en inhoudt, dat lees je in dit artikel.