Kalistheniek: vergroot je kracht

Kalistheniek vergroot je kracht feature image 01

Samenvatting Artikel

Heb je geen geen zin om een sportabonnement te nemen? Train je veel liever thuis of in de open lucht? Dan is kalistheniek wat voor jou, want hiervoor heb je geen dure apparaten of een sportschool nodig. In dit artikel lees je wat kalistheniek is, welke voordelen jij ervan ervaart, hoe je kan starten en krijg je nog handige tips. 

Wat is kalistheniek?

Kalistheniek is een combinatie van kracht- en conditietraining die voornamelijk in huis worden uitgevoerd. Het maakt gebruik van eenvoudige, maar effectieve oefeningen zoals push-ups, squats en sit-ups. Kalistheniek focust op het versterken van de spieren en het verbeteren van de algehele conditie. Het is een goede manier om je fitheid op peil te houden, zonder dat je hiervoor dure apparatuur of een sportschool nodig hebt.

Voordelen van kalistheniek

  • Het is een goedkope en toegankelijke manier van fitness. Je hebt geen toegang tot dure fitnessapparatuur of een sportschool nodig. Het is overal te doen, zolang je maar een paar kleine verplaatsbare fitnessapparatuur hebt zoals, stangen, handgewichten of andere apparatuur. 
  • Het is een goede manier om verschillende spiergroepen tegelijkertijd te versterken. Met verschillende oefeningen in dezelfde sessie kun je het meeste uit je training halen. 
  • Het is een veilige manier van fitness omdat je je eigen lichaamsgewicht gebruikt om te oefenen. Er is weinig risico op blessures.
  • Het is een uitstekende manier om je coördinatie, flexibiliteit en kracht te verbeteren.
  • Het is een leuke manier om fit te blijven.  Op een leuke manier is het mogelijk om verschillende oefeningen toevoegen aan je fitness routine

Kalistheniek voor beginners

Om met kalistheniek te beginnen, heb je geen speciale apparatuur of moeilijke routines nodig. Kalistheniek is eenvoudig om thuis te doen. Als je nieuw bent met kalistheniek, is het een goed idee om een trainer te benaderen die je helpt bij het opbouwen van een programma dat is afgestemd op jouw behoeften en doelen. Zodra je de basisprincipes begrijpt, begin je met het toevoegen van variaties aan je routine om je training uitdagender en effectiever te maken. Als beginner zijn push-ups, squats en sit-ups goede oefeningen om mee te beginnen . Naarmate je meer ervaring krijgt voeg  je nieuwe oefeningen toe aan je routine zoals, burpees, pull ups en mountain climbers. Hoe meer ervaring je krijgt des te meer oefeningen je toevoegt zoals, een handstand push-up en muscle-ups. Naast nieuwe oefeningen is reps toevoegen een andere manier om het zwaarder te maken. 

Tips voor kalistheniek

Het is belangrijk rust te nemen tussen de sets. Voer altijd alle bewegingen zo soepel en gecontroleerd mogelijk uit. Combineer verschillende soorten kalisthenische oefeningen om zo een volledig lichaamsschema te maken. Wees consistent in je training en houd je aan een regelmatige oefening routine. Stel doelen voor jezelf om je prestaties bij te houden. Natuurlijk is voeding ook belangrijk. Het eten van een gezond en gebalanceerd dieet helpt om te profiteren van de voordelen van kalistheniek. Vergeet niet genoeg te slapen, slaap minstens 7-8 uur per nacht om je lichaam de rust te geven die het nodig heeft.

Kalistheniek maakt het mogelijk om je kracht te vergroten zonder naar de sportschool te gaan. Jij kunt jouw oefeningen doen waar je wilt, in een parkje of thuis. Voor deze oefeningen heb je amper tot geen fitness apparatuur nodig. Start met wat push-ups, squats en sit-ups en push jezelf iedere dag wat meer. 

Meer artikelen

hernia
Een hernia kan op verschillende plaatsten in het lichaam voorkomen. Lees hier welke adviezen je moet volgen om snel te herstellen.
rug klachten
Rugklachten zijn erg storend en je ervaart er veel last van. Hier lees je alles over rugklachten en ontvang je adviezen.
Regelmatig een blessure, maar niks helpt? Probeer eens shockwave therapie. Wat het precies is en inhoudt, dat lees je in dit artikel.