Iedereen sport met een doel of je dit nou bewust of onbewust doet. In dit artikel lees je alles over sportdoelen: Van wat het is tot de voordelen en hoe jij dit proces het best aanpakt. Na het lezen van dit artikel weet jij hoe je een concreet sportdoel opstelt en welke punten belangrijk zijn om je hier aan te houden.
Wat zijn sportdoelen?
Een sportdoel is een specifiek resultaat of een bepaalde prestatie die jij wilt bereiken met sport. Sportdoelen variëren, van het verbeteren van je conditie tot het winnen van een wedstrijd. Sportdoelen richten zich ook op wat jij wilt bereiken voor je lichaam, spier groei, bulken of droog worden. Het stellen van duidelijke sportdoelen geeft je iets om naartoe te werken en helpt je zo om gericht te trainen.
Hoe maak je realistische sportdoelen?
Als je doelen niet realistisch zijn, loop je het risico dat je gefrustreerd en ontmoedigd raakt, wanneer je deze niet bereikt. met deze punten zorg jij ervoor dat je realistische doelen stelt voor jezelf:
- Wees duidelijk: Bepaal een duidelijk en haalbaar doel. Zorg ervoor dat je doel SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden) is.
- Begin klein: Als je een ambitieus doel hebt, begin dan met kleine stappen om je doel te bereiken, op deze manier zijn de doelen haalbaar en zie je lichte progressie eerder.
- Plan: Maak een plan en stel deadlines voor jezelf om je doel te bereiken.
- Focus op progressie: Streef ernaar om steeds beter te worden in plaats van te focussen op het eindresultaat.
- Blijf gemotiveerd: Vind manieren om je te motiveren om je doelen te bereiken.
- Blijf flexibel: Verwacht dat er onverwachte dingen zullen gebeuren. Blijf flexibel en pas je doelen en plannen aan als dat nodig is.
- Vier je successen: Herinner jezelf aan je successen en vier ze voordat je verder gaat met het volgende doel.
Voordelen voor het stellen van sportdoelen?
Sport doelen stellen helpt je om gemotiveerd te blijven, zelfs als je worstelt om je motivatie te behouden. Het stellen van kleine sportdoelen je helpen om je te blijven concentreren op je vooruitgang. Als je een doel hebt bereikt, krijg je een gevoel van zelfvoldoening, waardoor je gemotiveerd blijft om verder te gaan. Sportdoelen geven je een betere focus, door je te concentreren op kleinere doelen, richt jij je beter op je training, dit versnelt je vooruitgang. Het helpt je om je prestaties te meten, door het stellen van sportdoelen meet je prestaties, zodat je ziet of je vooruitgang maakt of niet. Wanneer je kleine doelen behaald verhoog je deze, zo kom je steeds dichterbij je lange termijn doel.
Hoe kun je jouw sportdoelen aanpakken?
Bepaal je doelen, bepaal eerst je korte- en lange termijndoelen en je succescriteria voor elk doel, schrijf deze op en houd ze in gedachten als je traint. Noteer je resultaten in een logboek, app of je notities, dit zal je helpen om je vooruitgang te volgen. Probeer nieuwe dingen uit. Verander je trainingen regelmatig om je doelen te bereiken. Probeer nieuwe oefeningen, uitdagingen en technieken uit om je doelen te bereiken. Analyseer je resultaten. Neem de tijd om je resultaten te analyseren en te evalueren.
Het is ook mogelijk gebruik te maken van een app die je oefeningen geeft op basis van je doel en jouw resultaten bijhoud. Vind je een app te lastig of onduidelijk en vind jij het zelf moeilijk om doelen te stellen dan is er nog een optie. Een personal trainer is een professional die jou helpt door het opstellen van trainings en voedingsschema’s. Op deze manier krijg je ondersteuning en kun je altijd bij iemand terecht met jouw vragen.
Als je vooruitgang wilt zien in de sportschool dan is het stellen van een sportdoel de goede aanpak. Je hebt een betere focus, prestaties zijn beter meetbaar en het behalen van deze doelen geeft je motivatie een extra boost. Voor het stellen van sportdoelen zijn veel apps die ondersteuning bieden bij jouw proces, naast apps zijn er ook personal trainers die jou helpen bij dit proces. Of je de doelen zelf maakt, een app gebruikt of een personal trainer, met het stellen van sportdoelen haal je meer uit jezelf.