Fysiotherapie de sleutel tot jouw gezondheid

Fysiotherapie de sleutel tot jouw gezondheid feature image 01

Samenvatting Artikel

Krijg je snel blessures, is je lichaam minder beweeglijk dan voorheen of heb je last van pijntjes? Dan is fysiotherapie wat voor jou. Fysiotherapie is niet alleen voor mensen met klachten, als jij nergens last van hebt is het nog steeds mogelijk hier gebruik van te maken. In dit artikel lees je wat fysiotherapie inhoud en wat het jou oplevert. 

Wat is fysiotherapie?

Het is een vorm van therapie waarbij beweging centraal staat. Fysiotherapie is één van de meest invloedrijke en veelzijdige vormen van gezondheidszorg die er is. Het helpt bij het verminderen van pijn, verbeteren van beweging en herstel en voorkomen van blessures. Fysiotherapeuten werken samen met patiënten om een behandelplan op te stellen gebasseerd op een specifiek doel. De technieken die tijdens een fysiotherapie sessie worden toegepast variëren van massages, manuele therapie tot kracht en opvoedingsprogramma’s. 

Wat zijn de voordelen van fysiotherapie?

Fysiotherapie heeft voordelen voor jou en je lichaam. Het draagt bij aan het verbeteren van de algehele fitheid en gezondheid, hierdoor ben je in staat om betere prestaties te leveren in je dagelijkse leven. Fysiotherapie helpt ook bij het verminderen van pijn, verhogen van mobiliteit en herstellen of juist voorkomen van blessures, algemeen herstel, verbetert spierkracht, flexibiliteit en balans en coördinatie. Er zijn dus veel voordelen die je hierdoor verkrijgt.

Hoe wordt fysiotherapie toegepast?

De fysiotherapeut ontwikkelt een persoonlijk behandelplan gebaseerd op de specifieke behoeftes die je hebt. Er zijn meerdere technieken waaruit dit behandelplan bestaan: massage, manuele therapie, oefentherapie, lokale toediening van medicijnen, elektrotherapie en oefeningen. Afhankelijk van je behoefte is het mogelijk dat er een trainings en voedingsplan worden opgesteld. De technieken die zijn benoemd hebben ieder hun eigen doel:

  • Massage: vermindering van spierspanning en pijn verlichting 
  • Manuele therapie: verbetering van beweging, balans, coördinatie en functie 
  • Oefentherapie: verbetering van de algehele spierkracht, flexibiliteit en functie 
  • Lokale toediening van medicijnen: verlichting van pijn 
  • Elektrotherapie: verbetering van de bloedcirculatie en vermindering van ontstekingen.
  •  Oefeningen: verbetering van spierkracht, flexibiliteit, balans en coördinatie.

Wanneer is fysiotherapie mogelijk?

Het is altijd mogelijk fysiotherapie te doen, bij letsel moet je wel al gedeeltelijk genezen zijn. Een belangrijk punt is natuurlijk wel de beschikbaarheid, dit hangt af van de regio waar je woont. In grote steden zoals Amsterdam kun je bij het ziekenhuis naar de fysio, in kleinere steden zijn er vaak ook fysiotherapeuten in een kliniek. Deze kun je bellen om te vragen naar de beschikbaarheid.

Wat kost fysiotherapie?

De kosten van fysiotherapie kunnen variëren, afhankelijk van je verzekeraar, het type behandeling en de locatie. Veel zorgverzekeraars bieden dekking voor fysiotherapie, maar de dekking verschilt van verzekeraar tot verzekeraar, dit achterhaal je het makkelijkst door contact op te nemen met jouw verzekering. Wanneer je geen verzekering hebt variëren de kosten voor fysiotherapie van €50 tot €150 per sessie.

Fysiotherapie is een erg brede vorm van gezondheidszorg. Het heeft vele voordelen: verbeteren algehele prestatie en fitheid, of hulpmiddel bij klachten. Afhankelijk van je doel wordt er een techniek gekozen. Als je meer uit je lichaam wilt halen is dit een eenvoudige maar toch effectieve manier. Wanneer je hiervoor dekking hebt in je zorgverzekering is het ook nog eens stukken goedkoper. Check je verzekering en plan een afspraak om te zien hoe fysiotherapie jouw gezondheid verbetert.

Meer artikelen

hernia
Een hernia kan op verschillende plaatsten in het lichaam voorkomen. Lees hier welke adviezen je moet volgen om snel te herstellen.
rug klachten
Rugklachten zijn erg storend en je ervaart er veel last van. Hier lees je alles over rugklachten en ontvang je adviezen.
Regelmatig een blessure, maar niks helpt? Probeer eens shockwave therapie. Wat het precies is en inhoudt, dat lees je in dit artikel.