Frozen shoulder

Frozen shoulder feature image 01

Samenvatting Artikel

Een frozen shoulder is een pijnlijke aandoening die het bewegingsbereik van de schouder beperkt. Het kan plotseling optreden of geleidelijk verergeren en kan maanden tot jaren duren. In dit artikel lees je meer over de symptomen, oorzaken en behandelingsopties voor een frozen shoulder.

Wat is een frozen shoulder?

Een ‘frozen shoulder’ betekent letterlijk een ‘bevroren schouder’. Een andere term voor frozen shoulder is ‘adhesieve capsulitis’. Dit betekent: ‘verkleefd en ontstoken kapsel’. Het gaat om het kapsel tussen het schouderblad en bovenarm. Deze aandoening komt veel voor en bezorgt mensen langdurig hinder en gaat gepaard met pijn en bewegingsbeperkingen.

De prognose (kans op herstel) van de frozen shoulder is gelukkig goed waarbij de pijn meestal volledig, en de bewegingsbeperkingen grotendeels zullen verdwijnen. Het beloop van de frozen shoulder varieert persoon maar doorloopt doorgaans 3 fases. Zie bij beloop voor meer uitleg.

Oorzaken van een frozen shoulder

De daadwerkelijke oorzaak van een frozen shoulder is onbekend. Wel zijn er factoren die de kans verhogen om een frozen shoulder te krijgen:

 • (Gedwongen) Langdurige rust van de schouder (immobilisatie).
 • Na verwonding van de schouder door een ongeval of operatie.
 • (Langdurige) Overbelasting.

Aandoeningen en ziekten zoals diabetes (suikerziekte), schildklieraandoeningen,een beroerte, hart- en longaandoeningen, ziekte van Parkinson enz. Er worden twee types frozen shoulder onderscheiden. Bij een primair frozen shoulder treden de klachten op zonder duidelijke oorzaak (spontaan). Bij een secundair frozen shoulder is er een aanwijsbare oorzaak (bijvoorbeeld één van bovenstaande factoren).

Symptomen van een frozen shoulder

Typisch bij een frozen shoulder is dat de pijn en bewegingsbeperking de drie fases van ontwikkeling doorlopen. Overige, ook vaak voorkomende klachten zijn:

 • Diffuse pijn in rust, hevige pijn bij bewegen.
 • Verstoorde nachtrust bij het liggen op de aangedane zijde (vooral in fase 1).
 • Pijn die uitstraalt naar de bovenarm en in sommige gevallen zelfs in de onderarm.
 • Snelle bewegingen van de arm geven heftige pijn.
 • Flinke bewegingsbeperkingen in meerdere richtingen leidend tot problemen bij bovenhandse werkzaamheden, en bij bewegingen waarbij men de hand op de rug moet brengen (vooral in fase 2).

Beloop van een frozen shoulder

De klachten ontwikkelen zich meestal tussen het 40e en 60e levensjaar. De klachten ontstaan geleidelijk en doorlopen 3 fases. De totale duur kan 18 tot 63 maanden bedragen:

 • Fase I: ‘Freezing fase’ (bevriezende fase)

Deze fase duurt 2 tot 9 maanden. Pijn staat op de voorgrond en gaat gepaard met toenemende stijfheid van de schouder. Vaak is ook de nachtrust verstoord door de hevige pijn waardoor de patiënt erg vermoeid raakt.

 • Fase II: ‘Frozen fase’ (bevroren fase)

Deze fase duurt 4 tot 12 maanden. De pijn neemt geleidelijk af, maar de stijfheid blijft aanwezig. Pijn is er alleen bij eindstandige bewegingen

 • Fase III: ‘Thawing fase’ (ontdooiende fase)

Deze fase duurt van 12 tot 42 maanden. De pijn zal langzaam verdwijnen, en de bewegingsvrijheid zal terugkeren tot bijna normaal niveau.

In elke fase zal de rol van de arts of fysiotherapeut variëren om het herstel optimaal te ondersteunen en te begeleiden. In fases met veel pijn worden vaak injecties in het gewricht gegeven; indien de bewegingsbeperking overheerst dient er geoefend te worden.

Frozen shoulder is een vervelende aandoening die leidt tot stijfheid en pijn in de schouder. Het is belangrijk om de juiste diagnose te stellen en een passend behandelplan te volgen, dat kan bestaan uit fysiotherapie, medicatie en/of chirurgische ingrepen. Naast deze behandelingen zijn er ook verschillende oefeningen die je zelf doet om de bewegingsvrijheid van de schouder te verbeteren en de pijn te verminderen.

Het is echter belangrijk om geduld te hebben en de tijd te nemen voor een volledig herstel. Het duurt soms maanden of zelfs jaren voordat de bewegingsvrijheid volledig is hersteld. Door de juiste behandeling en oefeningen te volgen, kun je de kans op een volledig herstel vergroten en weer genieten van een pijnvrije en actieve levensstijl.

Als je last hebt van een frozen shoulder, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken en de juiste behandeling te volgen. Met de juiste zorg en toewijding overwin  je een frozen shoulder en herstel je weer volledig.

Een frozen shoulder betekent bevroren schouder, dit betekent: ‘verkleefd en ontstoken kapsel. het komt voornamelijk voor tussen het 40e en 60e levensjaar. redenen voor het ontstaan hiervan zijn gedwongen langdurige rust, na een verwonding of door langdurige overbelasting. Bij het hebben van een frozen shoulder ga je door drie fases heen het bevriezen, de bevroren fase en het ontdooien. Je ondervind erg veel last van een frozen shoulder, het is daarom aan te raden om op tijd professionele hulp te zoeken zodat je weer snel hersteld.

Meer artikelen

hernia
Een hernia kan op verschillende plaatsten in het lichaam voorkomen. Lees hier welke adviezen je moet volgen om snel te herstellen.
rug klachten
Rugklachten zijn erg storend en je ervaart er veel last van. Hier lees je alles over rugklachten en ontvang je adviezen.
Regelmatig een blessure, maar niks helpt? Probeer eens shockwave therapie. Wat het precies is en inhoudt, dat lees je in dit artikel.