Dry needling is een behandelingsmethode welke steeds populairder wordt bij fysiotherapie en andere paramedische disciplines. Het is een effectieve manier om knopen in de spieren, spierspasmen en spierpijn te behandelen, welke kunnen leiden tot beperkingen in beweging en pijn. Bij dry needling worden dunne naalden in triggerpoints van spieren gestoken, waardoor de spierspanning wordt verminderd en pijn en stijfheid worden verlicht. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de werking van dry needling, de toepassing ervan bij verschillende aandoeningen en hoe je je kunt voorbereiden op een sessie. Lees verder om meer te weten te komen over deze fascinerende behandelmethode.
Wat is Dry Needling?
Dry Needling is een behandelmethode die effectief is bij spierpijn, spasmen en knopen in de spieren. Dry Needling behoort tot het domein van de fysiotherapeut maar vergt wel een gedegen opleiding om deze techniek te mogen toepassen. Portegies Fysio voor sporters sportfysiotherapeut Elisabeth Van den Berg-Bos heeft de opleiding voor Dry Needling gevolgd in Amsterdam bij Dry Needling Systems, bestaande uit een deskundig team onder leiding van Jelle de Moor, hoofddocent en directeur. Met Dry Needling raken spierverhardingen (myofasciale triggerpoints van spieren) ontspannen, door deze aan te prikken met een dunne acupunctuurnaald. Meestal is de verbetering in souplesse, kracht en pijn direct voelbaar.
Is Dry Needling acupunctuur?
Bij klassiek acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd blijven zitten. Er wordt gewerkt vanuit een energetisch concept. De punten op de meridianen worden geselecteerd op basis van o.a. tong en polsdiagnostiek om de energiestroom te kunnen beïnvloeden. Bij Dry Needling worden slechts kortdurend enkele spieren behandeld. We richten de behandeling op spierverhardingen en houden ons niet bezig met een energieconcept. De behandeling met Dry Needling wordt dan ook verklaard vanuit fysiologie en biochemische processen in de spieren.
Wat is een spierverharding en wat voel je?
Een spierverharding is een hard aanvoelende plek in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook vaak uitstralende pijn op andere plaatsen in het lichaam kan geven, die kenmerkend zijn voor deze spier. Dit noemen we myofasciale triggerpoints. Bij het onderzoek naar de oorzaak van de pijn zien we dat er vaak meerdere spieren bij betrokken kunnen zijn.
Hoe voelt de behandeling aan?
Het inbrengen van het naaldje voel je niet of nauwelijks. Als de spierverharding aangeprikt wordt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat gaat zo snel, dat je meestal even schrikt en soms kan dat wat pijnlijk aanvoelen. Drukpuntmassage echter is meestal langduriger en pijnlijker. Na deze schokjes (twitches) ontspant de spier zich meestal direct. Je voert bewegingen beter uit en meestal direct zonder de voor jou herkenbare pijn. Het komt ook voor dat je het tijdens de behandeling even warmer krijgt, gaat zweten, of soms dat je, je even naar of vermoeid voelt. Dit is niet iets waar je, je zorgen over hoeft te maken, maar is te verklaren vanuit een vegetatieve reactie van het zenuwstelsel.
Wat gebeurt er na de behandeling?
Soms, als er erg veel stijve spieren zijn, voel je de eerste 2 dagen een zeurderige pijn, de behandeling werkt dan nog even na. Dat verdwijnt ook weer. Onze ervaring is dat de spieren na deze behandeling soepeler zijn geworden en makkelijk gebruikt kunnen worden. Het is echter raadzaam de eerste dagen deze spieren niet al te fors te belasten. Je krijgt eenvoudige oefeningen voor thuis mee om de verbeterde beweeglijkheid die is ontstaan te handhaven. Het verdere herstel heb je daarmee zelf in de hand. De resultaten zijn over het algemeen effectiever dan met massage of rekoefeningen.
Hoe uiten spierverhardingen zich?
- Pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling
- Bewegingsbeperkingen en/of stijfheid
- Verminderde kracht bij aanspannen van de spier
- Uitbreiding door pijnontwijkend gedrag.
Vaak gaan deze klachten vanzelf weer weg, maar als dit lang blijft hangen kan behandeling wenselijk zijn. De fysiotherapeut zal in dat geval ook onderzoeken of er andere oorzaken zijn voor deze spierklachten en deze in de behandeling betrekken.
Hoe kunnen spierverhardingen ontstaan?
- Door een verkeerde beweging of een trauma
- Door langdurig verkeerde (werk) houding
- Langdurige overbelasting als bijvoorbeeld bij nek- of armklachten (RSI, CANS)
- Specifieke overbelasting bij sport of zwaar werk
- Langdurige afwezigheid van beweging (gipsverband)
- Psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid hebben duidelijke invloed op spierspanning
- Slaaptekort
Waar wordt de behandeling op gericht?
De Behandeling richt zich met name op die klachten waarbij spieren (vaak al langdurig) gespannen zijn en pijnklachten geven in een meer uitgebreid gebied. Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich ook uit, ook langs de wervelkolom. We betrekken vaak ook deze spieren in de behandeling. Daarnaast behandelen fysiotherapeuten, die de opleiding in Amsterdam hebben gevolgd, ook de punten die we Dry Needling Area’s noemen. Aangetoond is dat daarmee ontspanning wordt bereikt in grotere gebieden en er minder snel hinderlijke nareacties zijn na de behandeling.
Wat doet de fysiotherapeut eerst?
De gespecialiseerde fysiotherapeut zal eerst door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten te analyseren. Daarna worden al die spieren onderzocht die deze pijn zouden kunnen veroorzaken. In die spieren wordt gezocht naar spierverhardingen, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking in een spierstreng.
Wat zijn de kosten?
Deze methode maakt deel uit van de algehele behandeling fysiotherapie. Indien je aanvullende verzekering fysiotherapie dekt, dan vallen dus ook de kosten voor een Dry Needling behandeling hieronder.
Dry needling is een effectieve behandelmethode om spierpijn, spasmen en knopen te behandelen en pijn en stijfheid te verminderen. Het is belangrijk om een getrainde en ervaren professional te vinden om de behandeling uit te voeren en te zorgen voor een veilige en effectieve behandeling. Het is ook belangrijk om te onthouden dat dry needling slechts één onderdeel is van een uitgebreide behandeling en revalidatieprogramma, afhankelijk van de aandoening. Het is essentieel om samen te werken met uw zorgverlener om de beste behandelingsopties voor uw specifieke situatie te bepalen. Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om meer te begrijpen over dry needling en hoe het helpt bij spiergerelateerde problemen.