Heb je wel eens erge pijn of stijfheid ervaren in je spieren na het sporten en gedacht dit is niet oké? Dan is het misschien wel een blessure. Wil je zeker weten of je een blessure hebt en het niet wat anders is? Lees dan vooral verder want in dit artikel lees je alles over sportblessures.
Wat is een sportblessure?
Een sportblessure is een blessure die veroorzaakt is door het uitoefenen van een sport. Blessures variëren heel erg van plotselinge scherpe pijn, stijfheid, zwelling, beperkte beweging, gevoeligheid, verlies van kracht tot kneuzingen of ernstig letsel. Sportblessures zijn verschillend: ze kunnen mild zijn, dan genezen ze eenvoudig, door rust, compressie of ijs. In ernstige gevallen zijn er operaties of een lange periode van fysiotherapie nodig. Twijfel je of je een sportblessure hebt dan is een arts raadplegen de beste keuze.
Oorzaken van sportblessures
Sportblessures hebben verschillende soorten oorzaken, het wordt veroorzaakt door trauma’s zoals struikelen, vallen, botsen, herhaalde bewegingen of verkeerde bewegingen. Andere oorzaken zijn overbelasting, onvoldoende warming-up, onvoldoende hersteltijd, gebrek aan spier flexibiliteit, onjuist gebruik van apparatuur, slechte houding tijdens de oefeningen of het niet opvolgen van een geleidelijk trainingsoverzicht. Het is daarom belangrijk te letten op deze punten.
Voorkomen sportblessures
Het is beter om sportblessures te voorkomen dan te genezen, het is daarom belangrijk dat je weet hoe je sportblessures voorkomt. Om te beginnen is techniek erg belangrijk, omdat je zo je spieren efficiënter inzet en minder snel belast. Leer daarom hoe je jouw spieren correct inzet. Doe altijd een warming-up voor het sporten. Op deze manier worden de spieren warm, dit draagt bij aan je flexibiliteit. Voldoende rust is ook belangrijk, zo herstellen je spieren en voorkom je overbelasting. Hydrateer je lichaam tijdens het sporten, zorg dat je genoeg water binnen krijgt. Doe jij deze dingen dan is je kans op sportblessures stukken kleiner!
Behandeling sportblessures
Het is wel duidelijk dat de blessures erg kunnen verschillen, dit betekent dat er ook verschillende soorten aanpakken zijn. Bij lichte blessures zijn rust, ijs, compressie en het omhoog houden van een geblesseerde ledemaat al genoeg. In wat ergere gevallen maak je gebruik van pijnstillers tegen de pijn of tape om de geblesseerde plek te stabiliseren. Physiotherapie helpt om de spieren om de blessure te versterken en mobiliteit weer op te bouwen. In de ergste gevallen is chirurgie nodig om de blessure te behandelen.
Herstellen van een sportblessure
Herstel hangt erg af van je blessure, je herstel kan enkele dagen, weken, of zelfs maanden duren. Het herstellen van een blessure kost veel energie, tijd, geduld en is vermoeiend. Naarmate je meer hersteld, zul je meer bewegingsvrijheid hebben en zullen je energielevels verhogen.
Sportblessures variëren erg en hebben dus verschillende symptomen. Er zijn meerdere redenen waardoor je een blessure kan oplopen zoals, overbelasting en het niet houden van een warming up. Het behandelen van deze blessures kan dagen tot maanden duren, daarnaast kost het herstel veel energie en geduld. Het beste wat je kan doen om blessures te voorkomen is: letten op je vorm, geef je spieren rust en doe een warming up. Als je twijfelt of je nou een blessure hebt neem dan zeker contact op met een arts.