Achillespeesblessure

Achillespeesblessure feature image 01

Samenvatting Artikel

Het is natuurlijk heel rot om een blessure te hebben! De achillespees is de grootste pees in ons lichaam en verbindt de kuitspieren met de hiel. Het speelt een belangrijke rol bij het lopen, springen en staan op de tenen. Helaas kan deze pees ook gevoelig zijn voor blessures, vooral bij sporters en mensen die veel staand werk doen. Een achillespeesblessure variëert van een lichte irritatie tot een scheur, en kan pijn, zwelling en stijfheid veroorzaken. 

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de oorzaken, symptomen en behandelingen van achillespeesblessures, evenals manieren om ze te voorkomen. Lees verder om meer te weten te komen over deze veelvoorkomende blessure en hoe je ervan kunt herstellen.

Wat is een achillespeesblessure?

De achillespees is een soort kabel die de kracht van de kuitspieren overbrengt op het hielbeen. Dit zorgt ervoor dat je kunt lopen. Tijdens sporten kan overbelasting ontstaan; (kleine) beschadigingen in het peesweefsel. Ook gebruik van verkeerd schoeisel of een misstap kan de achillespees beschadigen. Je voelt pijn in de aanhechting van de pees op de hiel, in de pees met het omringende weefsel of in de slijmbeurs in de diepte aan de voorzijde van de pees. Een achillespeesblessure ontstaat meestal geleidelijk.

Wat zijn de symptomen van een achillespeesblessure?

Het eerste teken van een blessure aan de achillespees is pijn bij het opstaan boven jouw hielbeen. Bij de eerste stappen die je met blote voeten zet, voelt jouw achillespees pijnlijk aan. Deze pijn verdwijnt in eerste instantie meestal snel. Soms is het rood en opgezwollen.

De vijf stadia van pijn na inspanning zijn:

  1. Pijn na langdurige inspanning, die na enige uren spontaan verdwijnt.
  2. Pijn tijdens de warming-up die tijdens de inspanning afneemt en daarna terugkomt.
  3. Pijn tijdens en vlak na de inspanning en ’s nachts, de pijn verdwijnt pas na langdurige rust.
  4. Hetzelfde als punt 3, maar dan inclusief prestatievermindering.
  5. Constante pijn die niet meer verdwijnt, ook niet na langdurige rust.

Door trainen met een ontsteking verergert de pijn en bemoeilijkt het herstel.

Hoe vaak komt de aandoening voor en bij wie?

Een achillespees blessure komt vaak voor in sporten waarbij veel explosieve- en sprong bewegingen voorkomen (bijvoorbeeld badminton, atletiek) en bij langdurige belasting, zoals wandelen of hardlopen. Goed schoeisel en een warming-up en cooling-down bij het sporten zijn belangrijk. Verkorte of stijve kuitspieren, beenlengteverschil, een te harde ondergrond bij het sporten (beton, asfalt), eenzijdige trainingsvormen of een te snelle intensiteit verhoging vergroten het risico op een blessure aan de achillespees vergroten. Mannen hebben een grotere kans op chronische (= langdurige) achillespees problematiek dan vrouwen, met name mannen boven de dertig jaar.

Wat kun je zelf doen?

Met name als de eerste klachten zich nog maar net voordoen kun je zelf veel doen om erger te voorkomen:

  • Meteen na het ontstaan van jouw blessure koel je de achillespees gedurende 15 minuten met ijs. Masseer het gebied rond de pijnlijke plek met een ijsblokje of leg je been op een stoel met een coldpack of een zak met ijs onder de achillespees. Leg een theedoek tussen de huid en de ijszak, zodat je huid niet beschadigd door bevriezing. Herhaal dit koelen drie tot vijf keer per dag.
  • Controleer je sportschoenen; zijn ze afgetrapt, slap of staan ze scheef? Koop eventueel nieuwe schoenen om trainingsbelasting te verminderen.
  • Stop met belastende trainingsvormen of pas deze aan om beginnende peesklachten te laten genezen. Zoek andere bewegingsvormen om je conditie op peil te houden, fietsen of aquajoggen bijvoorbeeld.
  • Laat je kuitspieren masseren als deze stijf zijn.
  • Als je na twee tot vier weken geen duidelijke verbetering ervaart, vraag dan sportmedisch advies bij de huisarts of fysiotherapeut.

Let op: overschrijd de pijngrens niet, want dat vertraagt de genezing.

Een achillespeesblessure is een veelvoorkomende en pijnlijke blessure die veel impact heeft op je dagelijkse activiteiten en sportprestaties. Het is belangrijk om bij het eerste teken van pijn of ongemak in de achillespees rust te nemen en medische hulp te zoeken om verdere schade te voorkomen. Het opvolgen van de juiste behandeling, oefeningen en preventieve maatregelen helpt bij het verminderen van de pijn en het herstellen van de functie van de achillespees. 

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het herstelproces tijd kost en geduld vereist. Blijf consistent werken aan herstel en luister naar je lichaam om terugkeer naar sport en activiteit veilig en effectief te maken. Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om meer te begrijpen over achillespeesblessures en hoe je het voorkomt en behandeld. Blijf gezond en veilig!

Meer artikelen

hernia
Een hernia kan op verschillende plaatsten in het lichaam voorkomen. Lees hier welke adviezen je moet volgen om snel te herstellen.
rug klachten
Rugklachten zijn erg storend en je ervaart er veel last van. Hier lees je alles over rugklachten en ontvang je adviezen.
Regelmatig een blessure, maar niks helpt? Probeer eens shockwave therapie. Wat het precies is en inhoudt, dat lees je in dit artikel.